Världens 4 dyraste stridsflygplan

Uncategorized

Written by:

Flygplan har många fördelar, inte minst i militära sammanhang. Det går fort att ta sig från punkt A till B, och lika fort att ta sig därifrån. I det här inlägget ska vi titta på några av de just nu dyraste militära flygplanen som är i aktiv tjänst och Sverige finns inte representerat med JAS. Faktum är att när det handlar om världens dyraste stridsflygplan hamnar det SAAB-tillverkade planet långt ned på listan.

Det är oss veterligen få piloter som jobbar som frilansare, så här får vi nog rikta oss mot den som hör till en mer generellt flygintresserad publik och som emellanåt tar frilansgig. Du som någon gång har frilansat vet hur besvärligt det kan vara att fundera över skattesatser och avdrag när du fakturerar. Därför har Frilansfinans startat en tjänst som underlättar för dig när du tar enskilda frilansuppdrag. Om du fakturerar via dem får du din lön skattad och klar och du får betalt inom fem dagar från det att du har fakturerat din kund. Om det låter intressant ska du besöka https://www.frilansfinans.se/ för att kunna fakturera utan krångel redan idag.

4. Chengdu J-20 Black Eagle

Chengdu är ett femte generationens stridsflygplan som utvecklats av Kina för det kinesiska flygvapnet. Dess exakta egenskaper är inte kända men det ska ha stealth-egenskaper och kapacitet att klara av olika stridsroller. Det togs i bruk av Kinas flygvapen år 2017. Vad kostar ett exemplar? Ca. 110 miljoner dollar.

3. F-35B Lightning 2

Få skulle nog bli uttråkade av att flyga en F-35B. Topphastigheten ligger på drygt 1900 km/h och det här planet klarar av alla typer av flyguppdrag: jakt, spaning och attack. Ett exemplar kostar någonstans i trakterna kring 121 miljoner dollar.

2. F-35C Lightning 2

Flygplanen har utvecklats en hel del sedan flygets barndom. Det märks inte minst om man tittar på F-35C Lightning som är nutidens näst dyraste stridsflygplan. Det här är flottans variant av F-35B, vilket innebär att du i det här fallet har att göra med ett plan som har kapacitet att lyfta och landa från hangarfartyg. Det kan ägna sig både åt luftstrid samt attackera mål på marken. För ett exemplar får köparen punga ut med lite drygt 122 miljoner dollar.

1. F-22 Raptor

F-22 Raptor byggs av Lockheed Martin och är det dyraste stridsflygplanet som är i drift för närvarande. Planet är utrustat med stealthkapacitet och kan användas för jaktflyg, attack och mindre bombuppdrag. Beställningen från det amerikanska flygvapnet låg från början på 750 exemplar men krympte senare till 187 stycken på grund av de höga kostnaderna. Ett exemplar kostar någonstans i trakterna runt 152 miljoner dollar. Långt från vad Bröderna Wright en gång inledde mänsklighetens karriär i luften med.

lookout