Flight of The Living Dead

Flygplansfilmer

Written by:

Den amerikanska skräckfilmen Flight of The Living Dead: Outbreak on a Plane släpptes 2007. Ursprungstiteln var “Plane Dead” men den ändrades senare av marknadsmässiga skäl. Filmen är relativt okänd då den på grund av lågt kommersiellt underlag släpptes direkt på DVD. Den platsar dock alldeles utmärkt i flygfilmsgenren och den uppskattas också världen över av apokalyptiska zombiefilms älskare.

Handlingen är relativt enkel men effektfull. Intrigen blir också mer intensiv och skrämmande då den utspelar sig på ett litet isolerat flygplan där det finns ont om utrymme att undkomma i princip vilken tänkbar eller otänkbar katastrof som helst. Ett utbrott av ett dödligt zombievirus hamnar i kategorin relativt osannolikt men i allra högsta grad tillräckligt skrämmande för att bjuda på en adrenalinfylld upplevelse. Sin vana trogen i zombiefilmssammanhang har en grupp ivriga men illvilliga forskare tagit fram en dödlig form av malariaviruset i syfte att skapa ett mäktigt biologiskt vapen i krigföring. Viruset återuppväcker de döda och förändrar deras fysiska förmågor. Resultatet blir en skrämmande zombiesoldat med övermänskliga krafter som kan överleva dödliga skador

och utsätta kroppen för påfrestningar och krafter en vanlig människa aldrig skulle klara. En sådan uthållighet gör denna typ av zombie svår att både undkomma och döda.

I det dömda flygplanets lastutrymme håller forskarna en infekterad kollega fången i en stor container. Containern skadas under ett oväder som skapar kraftig turbulens och virusutbrottet blir ett faktum. Det sprids från lastutrymmet in i flygplanet och väldigt snart är kabinen fylld av panik, kaos och dödsångest. Intrigen tätnar när endast ett fåtal flygvärdinnor och passagerare lyckas överleva och tillsammans försöker de landa det dödsdömda planet. Ingen flygplats vill låta det landa och ett attackplan har fått order att skjuta ner det.

Många katastroffilmer av zombiekaraktär har ofta samhällskritiska och rent politiska budskap med systemkollaps och myndighetsdekonstruktion som följd. Människors pålitliga trygghetsinstitutioner faller i denna typ av genre och med flygplanet som huvudmiljö blir utsattheten och kampen för överlevnad högst påtaglig. När planet slutligen kraschlandar överlever naturligtvis en del av dessa superzombies och de beger sig genast mot närmaste stad. Troligtvis lär det bli en blodig uppföljare i ännu en amerikansk storstad. Genren är möjligtvis förutsägbar men idén om levande döda som fritt härjar omkring på ett flygplan tusentals mil upp i luften känns uppfriskande och ger bokstavligen zombiefilmen ett jumbojetburet lyft.

lookout