Air Force One

Flygplansfilmer

Written by:

Air Force One är en actionfilm från 1997, med Harrison Ford i huvudrollen. Han spelar ingen mindre än USA:s president, som tittarna under filmen får följa tillbaka från en tjänsteresa i Moskva. Han färdas då i sitt tjänsteflygplan som tillhör USA:s flygvapen, vars anropsnamn när presidenten befinner sig ombord är Air Force One – därav filmens namn.

Filmens handling tar fart när planet bordas av en grupp ryska terrorister, som tagit sig ombord under falska identiteter som ryska journalister. Deras plan är att kapa planet och hålla presidenten som gisslan, med målet att få en general vid namn Ivan Radek frisläppt. Tidigare i filmen har tittarna fått se en lyckad operation av amerikanska och ryska specialförband, då de grep Radek, som var självutnämnd ledare i Kazakstan, och som sådan ledde landet som diktator med en kommunistisk agenda.

Tittarna vilseleds att tro att presidenten lyckas fly i en räddningskapsel, men faktum är att större delen av handlingen utspelar sig ombord på planet, där någon börjar orsaka problem som sätter käppar i hjulet för terroristernas planer. Denna någon visar sig senare i filmen vara en person tittarna sett förut…

Det Air Force One illustrerar, om än på ett överdrivet sätt á la actionfilmer, är den risk som statshuvuden som USA:s president är utsatta för varje gång de förflyttar sig. Av den anledningen är bilar och andra fordon som högt uppsatta politiker färdas i på mark (istället för i luften) oftast utrustade med skottsäkert glas. Om du själv vill känna samma trygghet i ditt hem eller din bil, eller du behöver hjälp av en glasmästare i Stockholm av annan anledning, kan du kontakta Sthlmglasofast.se.

lookout