Sully – en film om en verklig pilot

Flygplansfilmer

Written by:

Sully är en film från 2016 vars handling baserar sig på något som hände i verkligheten, nämligen den nödlandning som piloten Chesley Sullenberger tvingades göra på Hudsonfloden i januari 2009. Det var flight 1549 med US Airways som lyfte från LaGuardia, och redan tre minuter in i flygningen krockade med en flock fåglar, vilket resulterade i att båda motorerna dog. Sullenberger, som var kapten för flygningen, gjorde bedömningen att de inte skulle kunna ta sig tillbaka till närmsta flygplats, och landade därför planet i floden. Hela besättningen och alla 155 passagerarna ombord klarade sig med bara lindriga skador, och händelsen fick självklart mycket uppmärksamhet i media. Filmen fokuserar på den utredning som skedde efter incidenten, då Sullys agerande ifrågasattes. Rapporten från ACARS visade till exempel preliminärt att vänster motor fortfarande var fungerande. Framförallt ansåg man att han borde ha kunnat ta sig tillbaka till LaGuardia eller Teterboro och landat säkert, även utan motorerna. National Transportation Safety Board, som ledde utredningen, försökte bevisa detta genom att låta piloter utföra simulationer av händelsen. Syftet med dessa var sannolikt att peka ut den felande faktorn som Sullenberger själv, det vill säga att hans ”felaktiga” beslut ledde till en situation som var mer riskfylld än den hade behövt vara. Sullenberger får därför kämpa för att bevisa att han fattade rätt beslut, och rädda sitt anseende som pilot.

Filmen, som regisserades av Clint Eastwood, mottogs väl av både publik och kritiker, där merparten av berömmet gick till filmens huvudrollsinnehavare, Tom Hanks. (Aaron Eckhart spelade Sullenbergers styrman, Jeff Skiles.) Den drog in sammanlagt dryga 240 miljoner dollar i biljettintäkter. Den enda kontrovers som uppstod kring filmen var att flera stora flygbolag, som American Airlines och British Airways, valde att inte visa filmen ombord på sina flyg. Detta är dock inte ovanligt när det gäller filmer som involverar flygolyckor – flygbolagen vill ogärna göra sina passagerare nervösa i onödan.

Om du inspirerades till att själv bli pilot efter att ha sett filmen, och vill göra efterforskningar kring hur arbetsmarknaden ser ut för piloter, ska du gå in på Netjobs.com. Där kan du enkelt söka efter jobb inom just det yrke du är intresserad av.

lookout