Snakes on a plane

Flygplansfilmer

Written by:

Ett annat otäckt flygplansscenario bjuder filmen “Snakes on a plane” på. Den släpptes 2006 med Samuel L. Jackson i huvudrollen och sällan har en film haft en titel som så väl sammanfattar dess handling med ormar i alla storlekar och former som bokstavligen går bärsärk ombord. Filmen fick tidigt ett stort publikstöd och den blev snabbt populär. Inte minst bidrog Jackson till att filmen fick större trovärdighet än vad intrigen insinuerade.

FBI agenten Neville Flynn ska eskortera huvudvittnet i en mordrättegång under en nattflygning från Hawaii till Los Angeles och se till att han kommer fram oskadd. De går ombord ovetandes om att mördaren och maffiabossen Eddie har smugglat ombord ett hundratal giftiga ormar för att se till att vittnet aldrig kommer fram till rättegången. En timer i bagageutrymmet släpper ut ormarna och skräckscenariot är ett faktum. Att placera ormar i ett isolerat utrymme

nattetid där värnlösa intet ont anande människor befinner sig är ingredienserna till ett genialiskt filmrecept som nästan tvångsmässigt väcker någon form av reaktion. Antingen lockar man publiken eller så stöter man bort den men alla har en åsikt om denna film. De flesta människor håller nog med om att tanken är svindlande läskig. Ormen har varit en kollektiv skräcksymbol i det mänskliga medvetandet i århundraden och har historiskt närmast ett diaboliskt rykte. Den har också rykte om sig att vara en tyst mördare som smyger sig på sitt offer.

Filmen har anklagats av en del för att vara löjeväckande men faktum är att en hel del människor har befunnit sig i liknande situationer i verkligheten. Enstaka ormar har dykt upp de senaste åren under flygningar till bland annat Mexico, Nya Guinea, Dubai och Alaska. Det har också hänt att människor har försökt smuggla med sig ormar i resväskor men de flesta åker fast i säkerhetskontroller.

lookout