Så ökar du chansen att överleva en flygolycka

Uncategorized

Written by:

Att flyga sägs vara ett av de säkraste transportalternativen. Enligt statistiken måste man flyga varje dag i 29 000 år för att drabbas av en flygolycka. Det sker dock flygolyckor med jämna mellanrum och med tanke på hastigheten ett flygplan håller samt att de flyger på höga höjder är risken stor att man inte överlever när en olycka väl sker.

När en flygolycka sker är man, i synnerhet som passagerare, väldigt maktlös. Man har ingen möjlighet att påverka händelseförloppet, utan man måste förlita sig helt till att piloterna är tillräckligt skickliga och förhoppningsvis kan undvika en total katastrof. Det ukrainska flygplanet som nyligen kraschade i Iran hade dock ingen chans. Eftersom det sköts ner av robotmissiler hade inte ens den skickligaste piloten kunnat rädda passagerarna.

Lyckligtvis är flygplanen nu för tiden robust byggda och säkra. Det är inget man kan bygga hemma själv om man säger så. Men funderar du på att bygga något där hemma, som exempelvis en fin veranda, kan du köpa verktyg, spik och material hos Byggmax.

Hur överlever man en flygolycka?

I de flesta fall har man som nämnt ingen kontroll över vad som kan hända. Men det har skett flygolyckor där alla ombord har överlevt eller där åtminstone några har överlevt. Det handlar givetvis mycket om slumpen, men finns det något man kan göra för att öka chansen att överleva en flygolycka? Det finns det faktiskt, så nedan ska du få några råd på just hur du kan öka chansen att överleva om du mot förmodan skulle vara med om en flygolycka.

  • Se till att du verkligen lär dig hur man tar av sig säkerhetsbältet.

Detta kan du göra direkt när du går ombord. Det skulle verkligen vara hemskt att överleva en olycka, men sedan inte kunna komma ut från exempelvis ett brinnande vrak för att man inte kan ta av sig bältet.

  • Var extra fokuserad vid start och landning.

Det är start och landning som anses vara de mest kritiska momenten under en flygresa. Många flygkrascher sker under de första minuterna i luften eller de sista minuterna innan landning. Så därför gäller det att vara extra alert och hänga med i vad som sker.

  • Se till att du vet var närmaste nödutgång finns.

Detta är oerhört viktigt om en olycka skulle inträffa. Att ta sig ut ur flygplanet så snabbt som möjligt är viktigt då det kan inträffa både bränder och explosioner. Tänk på att den närmaste nödutgången kan finnas bakom dig.

  • Lämna kvar ditt bagage.

Livet är mycket viktigare än tillhörigheter, så att försöka jaga fatt på ditt bagage innan du lämnar flygplanet kan bli ödesdigert. Fokusera på att ta dig ut och lämna kvar ditt bagage!

Se till att följa ovanstående råd så ökar dina chanser att överleva om det sker en flygolycka.

lookout