United 93

Uncategorized

Written by:

En av de mest sevärda flygplansfilmerna heter United 93. Den är filmad som en dokumentär och återger händelserna på planet med namn United 93, under de fruktansvärda terroristattackerna som inträffade i USA den 11 september 2001. Just att den är filmad verklighetstroget och utan några kända skådespelare, gör att den känns väldigt engagerande och lätt att leva sig in i. Många känner nog “det kunde varit jag som suttit på det planet” och på ett flygplan finns ingen möjlighet att fly undan.

En välgjord och spännande film

När vi vet hur en film slutar är det ibland svårt att uppleva den där nagelbitande spänningen som kännetecknar en riktigt bra flygplansfilm. United 93 är ett undantag från den regeln. Trots allt kapades 4 flygplan under 11 september och bara ett av dem nådde inte kaparnas mål. Därför vet vi att någonting våldsamt kommer att hända ombord på planet.

Något som gör filmen extra hemsk och tragisk är alla vanliga livsöden. Vissa av passagerarna var på väg till sina familjer, andra hade fått ett nytt jobb i en ny stad och höll på att flytta och ytterligare några reste i samband med sin semester. Tänk om du anlitat en flyttfirma i Göteborg för att flytta ditt bohag, sedan satt dig på ett plan för att flyga till Stockholm och därefter blir planet kapat. Det känns som en helt orealistisk situation, något som hämtat direkt ur en film, men i United 93 får vi se hur ett gäng vanliga människor tvingas hantera det otänkbara.

Inspelningar från cockpit bekräftar filmens handling

Som de flesta vet har moderna flygplan en svart låda med inspelningsutrustning som är gjord för att klara enorma påfrestningar. Efter incidenten med United 93 lyckades man komma över ljudinspelningar från cockpit som visar att kaparna faktiskt blev attackerade av passagerarna. Denna modiga attack räddade antagligen många människoliv. Inget vet med säkerhet exakt vad kaparnas mål var, men experter är överens om att de planerade att använda flygplanet likt en missil rakt in i någon annan viktig symbol för USA, till exempel Vita Huset. Trots allt flögs de andra planen in i World Trade Center och Pentagon.

Kommer det hända igen?

Filmer om flygplanskapningar har en tendens att bli väldigt spännande, men de gör verkligen ingen tjänst för personer som redan är flygrädda. Vad man ska komma ihåg är att arbetet med säkerhet ombord på flygplan och på flygplatser fick ett enormt uppsving efter händelserna som visas i United 93. Nu ska det mycket till för att denna typ av kapning ska kunna upprepas och de senaste åren visar att terrorister har börjat rikta sig mot andra mål. Bästa rådet är att leva sitt liv som vanligt, flytta till en ny stad, åka på semester och flyga precis så mycket som man vill. Precis som i United 93 får vi inte låta terroristerna vinna.

lookout