Amelia Earhart

Uncategorized

Written by:

Amelia Earhart slog ett slag för kvinnors möjlighet att utbilda sig till piloter, hon satte flera rekord och skrev historia. Följande artikel handlar om vem hon var och vad hon är känd för.

Pionjären med intresse för flygplan

Hennes stora intresse för flygplan tog fart när hon fick prova på att flyga tillsammans med Frank Hawks. Hon blev så inspirerad av flygturen att hon hoppade av sina studier till läkare och började ta flyglektioner istället. Snart därefter köpte hon sitt första flygplan och satte ett kvinnligt rekord i antal meter över marken. Hon var driven, smart och modig, hon trotsade den annars mansdominerade branschen och började sätta rekord som män inte satt tidigare heller. Efter åtta år av lektioner och flygande på eget bevåg blev hon första kvinnan att flyga över Atlanten. I och med den bedriften blev hon känd både i USA och i Europa och kunde med det helt livnära sig på att flyga, vilket hon i allra högsta grad fortsatte med.

Amelia deltog i en rad olika tävlingar och satte olika rekord, bara det är värt att gå till historien för. Bland annat gjorde hon ett antal långflygningar som blev mycket uppmärksammade, hon flög exempelvis från Newfoundland till Nord Irland, även om målet med den resan var Paris så var det långt nog för att bli ordentligt uppmärksammat. Därför har hon har blivit förevigad på film och liknande sammanhang så som böcker också. Dessutom har hon blivit docka mer än en gång, här ses hon som Barbie-docka tillsammans med Frida Kahlo bland annat.

Försvinnandet och spekulationer

En annan orsak till att hon blev så otroligt berömd var för att det rådde sådan mystik över sättet hon försvann från sin sista flygning på. 1937 påbörjade hon en flygning som hade som mål att flyga jorden runt. Hon gjorde ett försök som fick avbrytas i början på året och senare under året gav hon sig av och kom aldrig hem igen. En del tror att hon ville flytta utomlands och stannade kvar på något ställe, om du vill flytta utomlands för jobb eller studier kan den här hemsidan, Läs mer om flytt vara ett bra tips.

Andra har spekulerat om helt andra typer av öden. Det har spekulerats mycket kring hennes död och försvinnande. Det förekommer andra spekulationer om hennes försvinnande också. Men, det som kvarstår är att ingen vet exakt vad som hände henne.

Under årens lopp har det funnits mängder av teorier om hennes försvinnande. Eftersom planet aldrig återfanns helt så har det varit svårt för experterna att dra några exakta slutsatser. Det finns kvar dokumentation över kommunikationen mellan de i planet (Amelia och Fred Noonan) och besättningen i ett närliggande fartyg efter att radiokommunikationen mellan flygplanet och deras kontrollanter bröts, förmodligen på grund av planets nedsatta möjligheter att ta emot radio.

lookout