Top Gun

Uncategorized

Written by:

Tom Cruise på 80-talet? Kan det bli mer träffsäkert? Top Gun blev en kultfilm när den kom ut 1986 och lämnade de unga kära i huvudrollsinnehavaren och inspirerade till pilotyrket. Filmen regisserades av Tony Scott – som är bror till Riley Scott. Filmen är 110 minuter lång och är bland annat producerad av Paramount Pictures och Jerry Bruckheimer.

Handling

Tom Cruise spelar stridspiloten Pete som lyder under smeknamnet Maverick. Hans karaktär är en ambitiös ung man som vill bli den bästa piloten i världen. Han och hans navigatör lämnar flygbasen för USA:s flotta på ett fartyg och reser på en utbildning som kallas för just: Top Gun.

Där träffar han däremot en kvinna som han snabbt blir kär i. Maverick ställs där inför ett dilemma, då hon, Charlie, är en civilanställd ingenjör. Han skulle vilja placera personal i hennes ställe – och flyga iväg med henne upp till stjärnorna. Men både Charlie och Maverick värdesätter sina karriärer. Vad vinner i slutändan, kärleken eller karriären?

Flygplan i filmen

I filmen används ett flertal kända och coola flygplan. Dessa är bland annat:

  • F-14 Tomcat: Det här flygplanet flyger Maverick med främst. Det är ett flygplan designat för hangarfartyg (som Maverick befinner sig på) och skall fungera i alla väder
  • A-4 Skyhawk: Används av Top Guns instruktörer och ska simulera fiendeflygplan
  • F-5E-F: Används också av instruktörerna

Man kan även se ett antal helikoptrar i filmen, två av dessa är:

  • Sikorsky SH-3 Seaking
  • HH-3F Pelican

Rollista

Pete “Maverick” Mitchell – Tom Cruise

Charlie Blackwood – Kelly McGillis

Tom “Iceman” Kazanski – Val Kilmer

Nick “Goose” Bradshaw – Anthony Edwards

Cougar – John Stockwell

Soundtrack

Låten som främst förknippas med filmen Top Gun är låten Take My Breath Away, som framförs av Berlin. Filmen vann till följd av det en Oscar för bästa musik. Låten är komponerad av Giorgio Morder och Tom Whitlock. Filmen blev även nominerad för bästa ljud, ljudeffekt och klippning.

Andra låtar som hörs är Great Balls Of Fire av Jerry Lee Lewis, Sittin’ on the dock of the bay av Otis Redding och Heaven In Your Eyes av Loverboy.

Trivia

Filmen hade premiär den 4 juli 1986 i Sverige och faller under genrerna komedi, drama och action. Det florerar ett rykte kring den riktiga flygskolan som filmen utspelar sig i, där de anställda tvingas betala 5 dollar om de väljer att skoja till det med att citat från filmen.

En annan konsekvens av filmens uppskattning är att USA flottan hade en pik i ansökande året filmen hade premiär. De ställde även ut små bås runt om i landet för att locka de inspirerade och peppade ungdomarna. Filmen var den populäraste filmen för året.

Flottan tillät bara filmen använda sig av två missiler, så om du är uppmärksam så kan du se att de använt så många vinklar som möjligt för att mjölka ur de två gångerna.

lookout